Около 4-5 млн. лева ще са необходими за

...
    Около 4-5 млн. лева ще са необходими за
Коментари Харесай

Искат яз. Тракиец пак да захранва Хасково с вода

 

 

Около 4-5 млн. лв. ще са нужни за създаване на пречиствателна станция на язовир " Тракиец ", с цел да бъде той още веднъж водоизточник на Хасково. Това заяви изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите в България Емил Георгиев. Според него казусът на града с битовата вода не може да се реши с кладенци.  

Преди малко повече от седмица се е провела среща, на която е участвал министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, представители на Басейнова дирекция - Пловдив и управлението на Федерацията на потребителите. Специално да даде експертно мнение за язовир " Тракиец " участвал и някогашният общински консултант и строителен експерт Радан Чолаков, който е осведомен с събитията към водоема.

 След като двамата запознахме министъра с казуса, той персонално сподели, че ще се ангажира с него, сподели Емил Георгиев. Изпълнителният секретар на федерацията е безапелационен, че община Хасково без " Тракиец " не може. Той напомни, че страната била подготвена да отпусне 2 млн. лева за саниране на стената преди няколко години, само че заради незнайна причина предходното управление не било усвоило средствата. Припомняме обаче, че язовирът няма публикуван към момента Акт 16 и на процедура е противозаконен от построяването му през 70-те година на м. в. Преди години пък стената му се оказа проблематична и се наложи да бъде укрепвана.   

Основен проблем има с едната изпускателна кула. Затова ще би трябвало да стартира изследване, считат двамата.   

Строеният за напоителни потребности язовир дълги години бе вододайна зона на Хасково. Водоподаването от него бе спряно през 2005 година, защото манганът е бил над нормата. Основният проблем на оборудването е, че няма пречиствателна станция. Ако се изградят 9 вани, снабдени със специфичен пясък, тогава няма да има проблем и с урана и мангана, добави Георгиев.

Всъщност концепцията за бент. " Тракиец " не е нова, а изследвания бяха правени преди повече от 3 години. Бившето общинско управление имаше план за използването на язовира и да сътвори общинско ВиК. Идеята бе да се построи модулна пречиствателна станция и да се възвърне унищожената водопреносна мрежа от язовира към града. Тогава даже бяха повикани консултанти от непозната компания, които обявиха, че концепцията е изцяло реализируема. Сметките пък демонстрираха, че цената на водата може да падне до 1.20 лева. 

ОПАСНОСТ

Емил Георгиев заяви за друга опасност в района. Според него водоносният небосвод пада. Критично е положението на 16 кладенеца към река Марица. До 1 година тяхното положение ще бъде компрометирано. Лошо е и положението на помпена станция Ябълково, сподели още той.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР